Oto nasz nietypowy przepis na pyszny i zdrowy domowy chleb z dodatkiem jarmużu. Spróbujcie raz, a już nigdy nie sięgnięcie po pieczywo ze sklepowej półki.
składniki:
200 g mąki pszennej chlebowej
400 g mąki pszennej tortowej
200 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
oraz:
100 g jarmużu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Składniki na pastę miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
Pastę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, wkładamy go do omączonego kosza do wyrastania albo do miski wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Zostawiamy ciasto w misce lub koszu na 2,5-3 godziny.
Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 220 stopniach przez 25-30 minut.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem