Chlebek naan to wyrób kuchni indyjskiej. Świeżo zdjęty z patelni smakuje nieziemsko. Nadaję się do past warzywnych czy twarożku. Można także napełnić go farszem i przyrządzić kanapkę na ciepło! Oto nasz przepis na domowy chleb naan.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej ,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
3/4 szklanki ciepłej wody,
szczypta sody oczyszczonej,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
2.W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę z solą, pozostałą łyżeczką cukru i szczyptą sody.
3. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i oliwę, dokładnie mieszamy.
4. Płynne składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy składniki.
5. Wyrabiamy ciasto.
6. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny.
7. Formujemy z niego okrągłe placki.
6. Pieczemy w 230 stopniach przez około 5 minut.