Chrupiąca skórka, pyszny środek. Domowy chlebek z bakaliami - spróbuj, a nigdy już nie kupisz pieczywa w sklepie.
składniki:
- 90 g miodu
- 185 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdzy
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 100 g pokrojonych suszonych moreli
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g pokrojonych suszonych śliwek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- garść maku
przyrządzanie:
-
W misce połącz miód, ciepłą wodę i drożdże. Odstaw na kilka minut do spienienia.
-
Dodaj obie maki, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy i jajko.
-
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, ma być elastyczne i odrobinę kleiste.
-
Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe na półtorej godziny.
-
Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie i dobrze wymieszaj.
-
Ciasto przełóż do natłuszczonej blachy. Posmaruj żółtkiem i przykryj do ponownego wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
-
Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 -45 minut.