Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Domowy chlebek z bakaliami

Chrupiąca skórka, pyszny środek. Domowy chlebek z bakaliami - spróbuj, a nigdy już nie kupisz pieczywa w sklepie.  chleb z bakaliami  

składniki:

  •  90 g miodu
  • 185 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdzy
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 100 g pokrojonych suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pokrojonych suszonych śliwek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 żółtko
  • garść maku

przyrządzanie:

  • W misce połącz miód, ciepłą wodę i drożdże. Odstaw na kilka minut do spienienia.
  • Dodaj obie maki, sól, cynamon, skórkę z pomarańczy i jajko.
  • Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, ma być elastyczne i odrobinę kleiste.
  • Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe na półtorej godziny.
  • Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej blachy. Posmaruj żółtkiem i przykryj do ponownego wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
  • Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 -45 minut.

 

Zobacz też: Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i czekoladą