Ewa Wachowicz podaje najlepszy przepis na świąteczny chrzan. Zobaczcie, jak go zrobić. Zapewniamy, że wychodzi i pysznie smakuje!
składniki:
- 2 - korzenie chrzanu
- 1 łyżeczka - cukru
- 1 szklanka - wrzątku
- 3 łyżki - octu jabłkowego
- 1 szczypta - soli
przyrządzanie:
http://ewawachowicz.pl/przepisy,130.html
- Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny – jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody.
- Do utartego chrzanu dodać sól i cukier, zalać wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej) i już jest gotowy do użycia! Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie.
- Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.