Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Domowy dżem truskawkowy

Zrobicie go raz, zakochacie się i już nigdy nie sięgniecie po dżemy ze sklepowych półek. Dietetyczny, świeży, prawdziwie domowy. Idealny do świeżego pieczywa i gorącej herbaty. Spróbujecie?

składniki:

  • Na 1 kg truskawek – 250-300 gram cukru
  • 1/2 soku z 1 cytryny

przyrządzanie:

1. Truskawki umyć,usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka. Ja duże truskawki przekrajam na pół. Truskawki w trakcie gotowania same się rozpadną.( Można też przed gotowaniem użyć tłuczka do ziemniaków i lekko je ugnieść.)
2. Zasypujemy truskawki połową ilości używanego cukru, odstawiamy na min.2 h lub najlepiej na cała noc do lodówki lub w chłodne miejsce aby puściły ładnie sok. W upalne dni koniecznie wstawiamy do lodówki aby zapobiec fermentacji.
3. Przekładamy truskawki do dużego garnka, najlepiej aby był jak największy aby truskawki mogły dobrze i szybko odparować ( na 2 kg truskawek garnek 4 l będzie idealny)
4. Na początku gotujemy na dość mocnym ogniu aby truskawki oraz ich sok się zagotował.Dodajemy też sok z cytryny. Po zagotowaniu kiedy będzie kipieć, zmniejszamy gaz/płomień na mniejszy tzw. wolny.Smażymy  długo około 3-4 h co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił od dna.
5. Po 2 h smażenia dodajemy resztę porcji cukru.
6.Kiedy nasz dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3-4 godzinach), sprawdzamy gęstość metodą „talerzykową” – wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo- jeśli dżem nie ścieka to znaczy że jest gotowy.
7. Możemy gorący dżem przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików ( które wycieramy do sucha ściereczką w środku) Zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą kilka minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy