Wspomnienie lata zamknięte w małych słoiczkach. Czy potrzeba czegoś więcej w czasie szarych, zimowych dni? Oto dżem z wiśni i porzeczek.

składniki:
800 g czarnej porzeczki
600 g wiśni
800 g cukru
sok z połówki cytryny
przyrządzanie:
Owoce umyć i usuną z nich pestki. Zasypać cukrem i zostawiamy na 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
Następnie smażyć całość około 2 godziny. Pod koniec dodajemy sok z połówki cytryny.
Następnie smażyć całość około 2 godziny. Pod koniec dodajemy sok z połówki cytryny.
Dżemem napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki, mocno zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i stawiamy do góry dnem do wystudzenia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














