Warto wykorzystać panujący sezon na śliwki i przygotować z tych owoców przetwory, które będziemy mogli zajadać potem przez cały rok. Dziś podrzucamy przepis na domowy dżem śliwkowy - prosty i sprawdzony!
składniki:
- 1 kg śliwek
- 50 dag cukru
przyrządzanie:
-
Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Przygotowane śliwki wkładamy do dużego garnka i gotujemy przez ok. godzinę lub dłużej (cały czas mieszając).
- W międzyczasie dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Po upływie czasu śliwki wyłączamy, a garnek przykrywamy.
- Gotowanie powtarzamy następnego dnia, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
-
Gdy dżem jest już gotowy, wkładamy go do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wygotowanymi nakrętkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przed ok. 20 minut w garnku z gorącą wodą.