Prosty i szybki jabłecznik, który niezwykłego smaku nabiera dzięki płatkom migdałowym. Idealny na leniwe sobotnie popołudnie!
składniki:
- 2 SZKLANKI MĄKI
- 0,5 SZKLANKI CUKRU PUDRU
- 3 ŻÓŁTKA
- 20 DAG MASŁA
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- MASA JABŁKOWA:
- 1,5 KG JABŁEK
- 4 ŁYŻKI CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA MAŁA CYNAMONU
- 3 ŁYŻKI DUŻE PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH
przyrządzanie:
- 1.NA STOLNICĘ WSYPAĆ MĄKĘ,CUKIER DODAĆ MASŁO I ŻÓŁTKA.
- 2.ZAGNIEŚĆ CIASTI JAK NAJSZYBCIEJ.
- 3.OWINĄĆ W FOLIĘ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 40 MINUT.
- 4.JABŁKA OBRAĆ,POKROIĆ W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z 2 ŁYŻKAMI WODY.
- 5.DODAĆ DO TEGO CYNAMON,CUKIER I OSTUDZIĆ.
- 6.SCHŁODZONE CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI,ZOSTAWIĆ 1/4 CIASTA A RESZTĘ WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ.
- 7.NA CIASTO POŁOŻYĆ MASĘ JABŁKOWĄ A NA NIĄ ZETRZEĆ NA TARCE1/4 CIASTA.
- 8.POSYPAĆ CIASTO PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI I WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA 40 MINUT W TEM .175 STOPNI