Domowej roboty jogurt truskawkowy z pewnością jest lepszą alternatywą niż ten ze sklepowej półki. A zrobienie go własnoręcznie to frajda!
składniki:
- - litr mleka 3,2%
- - 15 truskawek
- - 150-200g dobrej jakości jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50°C, a następnie go wyłączamy.
Mleko podgrzewamy do temperatury około 50°C (jeśli nie masz termometru kuchennego – powinieneś móc włożyć palec do mleka i trzymając go przez kilka sekund nie poparzyć się). Zdejmujemy mleko z ognia, po chwili dodajemy jogurt i całość mieszamy około 3 minuty, aż do dokładnego połączenia obu składników.
- Garnek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wyłączonego piekarnika na całą noc – około 12h.
- Rano wyciągamy garnek z piekarnika, jogurt przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
- Truskawki myjemy i wykrawamy z nich szypułki. Miksujemy. Mus truskawkowy łączymy z jogurtem