Domowy, pikantny ketchup.
składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 papryki
- 2 ostre papryczki chili
- 1 cebula
- 1 jabłko
- liście z 1 selera
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczka soli
- 1 duży ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki ziaren pieprzu
- ¼ łyżeczki ziaren gorczycy
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
przyrządzanie:
Cebulę, pomidory, papryki pokroić, a wcześniej oczyścić z pestek. Wszystko dodaj do garnka i gotuj przez 1 h. Potem dodaj do tej pulpy jabłko, liście selera i gotuj następne 20 minut.
Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko o dużych oczkach. Potem umieść je ponownie w garnku i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj 60 minut. Dopraw jak lubisz.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















