Domowy, bez chemii ketchup z cukinią. Ciekawe rozwiązanie na wykorzystanie tego zacnego warzywa.

składniki:
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 kg cukinii
- pół kilo cebuli
- 1 szklanka cukru
- szklanka octu jabłkowego
przyrządzanie:
- Cukinię umyj, obierz, wydrąż nasionka
- Cebulę obierz
- Oba warzywa zetrzyj na tarce, na większych oczkach
- Przełóż do miski i zasyp 1 łyżką soli, zostaw na 2 h
- Warzywa przełóż do garnka i rozgotuj na miękką papkę
- Dodaj cukier, dolej ocet
- Gotuj jeszcze przez 20 minut regularnie mieszając
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku
- Całość zmiksuj i przełóż do małych słoiczków
- Pasteryzuj przez 12 minut
- Gotowe!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














