Idealny dla dzieci- bez chemii, zbędnych dodatków. Domowy kisiel pomarańczowy.

składniki:
- 4 dojrzałe pomarańcze
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki zimnej wody
- szczypta cynamonu
przyrządzanie:
- Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.
- Przelewamy sok przez sitko, dodajemy do niego cukier, kardamon i cynamon.
- Podgrzewamy na gazie do momentu, aż cukier się rozpuści.
- W szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie.
- Sok ponownie umieszczamy na gazie i zagotowujemy, wlewamy rozmieszaną zawartość szklanki i jednocześnie intensywnie mieszamy.
- Gotujemy 3 minutki cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, dekorujemy według uznania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














