Każdy z nas ma czasami ochotę na pyszny makaron. Można go jeść zarówno na sodko, na słono, w połączeniu z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej. Najlepiej jednak smakuje ten zrobiony własnymi rękami! Oto nasz przepis na domowy makaron!
składniki:
- 260 ml mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki stołowe oleju
- 2 łyżeczki soli
przyrządzanie:
Usypujemy stożek z mąki i wbijamy do niego jajka, dodajemy olej i sól.
Mieszamy całość aby uzyskać jednorodną i sprężystą bryłę ciasta (W razie potrzeby dodajemy wody)
Odstawiamy ciasto na 45 minut aby odpoczęło.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki listek. Wykrawamy dowolne kształty przy użyciu noża.
Gotujemy przez 3 minuty w osolonej i wrzącej wodzie, odsączamy i podajemy z ulubionym sosem lub zupą.
Palce lizać!
Zobacz też: Makaron z oliwą, cytryną i pietruszką