Kto z nas nie lubi tradycyjnych kopytek? Najlepiej będą smakować te zrobione w domu! Dlatego specjalnie dla Was publikujemy sprawdzony i najlepszy przepis na polskie kopytka! Pycha!
składniki:
- ok. 1 kg niedużych ziemniaków
- ok. 300 g mąki pszennej
- 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka soli
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zgnieść za pomocą tłuczka.
- Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
- W dużym garnku zagotować 3 litry wody, posolić.
- Omączonymi rękami odrywamy kawałki masy wielkości pięści i formujemy z nich wałeczki. Odkrajamy nożem po skosie kopytka (ok 2cm).
- Partiami wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy ok 2 minut aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki.