Serek mascarpone sprawdza się w wielu domowych przepisach. My jak zawsze nie idziemy na łatwiznę i proponujemy Wam samodzielne wykonanie tego przysmaku. Wystarczą 2 składniki i chwila cierpliwości.
składniki:
- 1 solidna łyżka soku z cytryny
- 600 ml śmietany kremówki 36%
przyrządzanie:
Śmietanę zacznij podgrzewać, ale nie gotować w garnuszku. Po chwili dodaj cytrynkę i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż śmietana zgęstnieje nieco. Wystudź miksturę. A teraz przygotuj sito, gazę. Umieść ją w sitku, wylej na to śmietanę, czekaj aż odcieknie. To może trwać nawet 2 h. Teraz mocno ściśnij gazę, i obciąż ser spodkiem, talerzykiem czy kubkiem. Niech w takim stanie przeleży noc. Rano serek mascarpone jest gotowy.