Hiszpanie maczają w nim świeży chleb, dodają go do ziemniaków czy frytek, nadają dzięki niemu smaku rybom czy mięsom. Sos Aioli to czosnkowy majonez, który pasuje dosłownie do wszystkiego! Teraz możecie go zrobić w domu, bo mamy dla was sprawdzony przepis.
składniki:
- 8 ząbków czosnku,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- ewentualnie troszkę świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
Czosnek obierz i zmiażdż, lub zetrzyj na tarce. Połącz z sokiem z cytryny. Dodaj żółtka i mieszaj cały czas w jedną stronę.
Powoli wlewaj oliwę – na początku po kropelce, lub małą strużką. Po wlaniu połowy oliwy sos powinien być już gęsty. Kontynuuj, wlewając oliwę troszkę większą strużką. Na koniec przypraw do smaku