Lubicie ciasta z jabłkami? A próbowaliście kiedyś strudla jabłkowego? Najwyższy czas! Przedstawiamy świetny przepis.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 mała łyżeczka cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 jajko
niewielka ilość zimnej wody
nadzienie:
1.5 kg kwaśnych jabłek
3-4 łyżki brązowego cukru
1 duża łyżka cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/2 kostki roztopionego masła
3-4 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
Do miski miksera wlewamy ciepłą wodę , olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy w mikserze do momentu rozpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy mąkę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy w folię. Pozostawiamy na mniej więcej godzinę w temperaturze pokojowej.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy cukrem trzcinowym, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy.
Na blacie rozkładamy obrus i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy, następnie delikatnie rozciągamy na stole – maksymalnie jak się da. Kropimy roztopionym masłem.
Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu.
Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle).
Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem.
Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką.
Pieczemy w temperaturze 210-220°C około 10 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe