Zaskocz swoich domowników i uracz ich ręcznie robionym tortem z pysznymi truskawkami. Wbrew pozorom, jego wykonanie nie jest takie trudne i nie pochłania zbyt wiele czasu.
składniki:
- 6 jajek
- niecała szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki
- szklanka cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 750 g. truskawek
przyrządzanie:
Najpierw przygotowujemy biszkopt:
- Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. - Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika.
Pieczemy ok. 35 minut. - Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.