Zaskocz swoich domowników i uracz ich ręcznie robionym tortem z pysznymi truskawkami. Wbrew pozorom, jego wykonanie nie jest takie trudne i nie pochłania zbyt wiele czasu.
składniki:
- 6 jajek
- niecała szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki
- szklanka cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 750 g. truskawek
przyrządzanie:
- W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
- Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.
- Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
- Przekładamy kremem, na wierzchu kładziemy pokrojone truskawki.