Czy istnieje lepszy żurek, niż ten wykonany na domowym zakwasie, przygotowanym we własnej kuchni? My jesteśmy pewni, że takiej zupy nic nie podbije! Blogerka KUKING dzieli się z czytelnikami PalceLizać swoją sekretną recepturą na domowy zakwas. Koniecznie musicie znać ten przepis!
składniki:
- 1 szklanki mąki żytniej typ 2000
- około 600 ml przegotowanej letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- skórka razowego chleba
- kilka ziarenek pieprzu
przyrządzanie:
Do słoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba.
Słoik przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i odstaw na kilka dni. Zakwas mieszaj codziennie drewnianą łyżką. Powinien być gotowy do 4 dni.
WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA BLOGU >>KUKING<<