Czy istnieje lepszy żurek, niż ten wykonany na domowym zakwasie, przygotowanym we własnej kuchni? My jesteśmy pewni, że takiej zupy nic nie podbije! Blogerka KUKING dzieli się z czytelnikami PalceLizać swoją sekretną recepturą na domowy zakwas. Koniecznie musicie znać ten przepis!
składniki:
- 1 szklanki mąki żytniej typ 2000
- około 600 ml przegotowanej letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- skórka razowego chleba
- kilka ziarenek pieprzu
przyrządzanie:
Do słoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba.
Słoik przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i odstaw na kilka dni. Zakwas mieszaj codziennie drewnianą łyżką. Powinien być gotowy do 4 dni.
WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA BLOGU >>KUKING<<

![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














