Domowy zakwas z buraków to samo zdrowie i banalnie prosta w wykonaniu sprawa!
składniki:
1 kg buraków
5 ząbków czosnku
ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody
przyrządzanie:
1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry.
2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
3. Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać czosnek.
4. Całość zalać wodą, Woda powinna zakryć buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni.
5. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, należy ją zdjąć, przecedzić przez sitko. Zakwas zlać do wyparzonych suchych słoiczków lub butelek, przechowywać w lodówce. Do butelek lub słoiczków można dodać oleju lub oliwy, by z wierzchu nie zaczął się psuć.