Trudno dostępny w Polsce słodki syrop, który jest składnikiem wielu wypieków oraz idealnym dodatkiem do naleśników, już teraz może znaleźć się w Twojej kuchni bez dużych wydatków!
składniki:
- 50 g cukru
- 15 g wody
- 250 g cukru
- szklanka wrzącej wody (250 ml)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (można dać trochę więcej)
przyrządzanie:
Przygotowywanie gold syrupu można podzielić na dwa etapy
1. Skarmelizowanie cukru (50g cukru + 15 g wody)
- W garnku gotujemy wodę z cukrem na średnim ogniu.
- Cukier zacznie się rozpuszczać, a my podgrzewamy do momentu aż się skarmelizuje (uzyska ciemnozłoty kolor, całość będzie klarowna o rzadkiej konsystencji).
2. Zagotowanie syropu (250 g cukru, szklanka wrzącej wody i 2 łyżeczki soku z cytryny)
- Po zdjęciu z kuchenki cukru od razu do garnka dodajemy wrzątek. Należy robić to ostrożnie, bo będzie mocno pryskać.
- Gdy dodamy wrzątek do garnka wsypujemy pozostały cukier i sok z cytryny.
- Mieszamy i gotujemy na maluteńkim ogniu przez 45 minut.
- Studzimy syrop w garnku i przelewamy do słoiczka.