
Rewelacyjne w smaku pulpeciki pokazują nam, jak niezwykła i pełna smaku była kuchnia dawnych kresów wschodnich.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 3 godziny
liczba porcji: 4
składniki:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml wytrawnego białego wina
2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
przyrządzanie:
Suszone śliwki zalewamy wodą tak, by były całkowicie zakryte. Po dwóch godzinach dolewamy do nich wino i zagotowujemy, a następnie miksujemy. Mieszamy dokładnie z majonezem, by otrzymać sos. Dorsza obieramy ze skóry i ości, odcinamy głowę, płetwy i ogon. Przygotowujemy BULION WARZYWNY. Moczymy chwilę bułkę w mleku, wyciskamy ją, a następnie dodajemy do obranego dorsza, jajka i pokrojonej cebuli, by wszystko razem bardzo dokładnie zmielić (w ręcznej maszynce nawet do trzech razy), w trakcie mielenia doprawić. Z otrzymanej masy formujemy pulpeciki, które gotujemy 30 minut na niewielkim gazie w bulionie. Do gotowania możemy wykorzystać także pozostałą po śliwkach wodę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













