Egzotyczne wydanie ryby, zaskakujące i pyszne
składniki:
- 4 filety z dorsza
- sok z limonki
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- łyżka oleju
- czerwona chilli
- 2 cebule
- 40 g posiekanych zielonych oliwek
- sól, pieprz
- 100 g wiórków kokosowych
- żółtko
- 2 łyżeczki miodu
przyrządzanie:
- Rybę skropić 4 łyżkami soku z limonki. Pomidory pokroić w kostkę. Posiekać ząbek czosnku.
- Cukier wsypać na patelnię, wymieszać z olejem, skarmelizować. W karmelu poddusić cebulę, posikany czosnek i chilli.
- Dodać pomidory i oliwki, doprawić solą i pieprzem. Sos przykryć, gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ząbek czosnku obrać, rozgnieść, wymieszać z kokosem, żółtkiem i miodem i 2 łyżkami soku z limonki.
- Sos pomidorowy wlać do formy. Rybę doprawić solą i pieprzem, posmarować masą kokosową, położyć na sosie. Piec około 25 minut.