Idealny na obiad - dorsz w sosie maślanym z cytrynową nutą!
składniki:
-
filet z dorsza 400 g
-
sól i pieprz do oprószenia
-
masło 75 g
-
cebula 1 sztuka
-
czosnek 3 duże ząbki
-
sok z cytryny z 1/2 sztuki
-
natka pietruszki1/2 pęczka
-
sól i pieprz do smaku
-
cukier do smaku
przyrządzanie:
Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, kroimy w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowanym sosem polewamy rybę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.