Idealny na obiad - dorsz w sosie maślanym z cytrynową nutą!

składniki:
-
filet z dorsza 400 g
-
sól i pieprz do oprószenia
-
masło 75 g
-
cebula 1 sztuka
-
czosnek 3 duże ząbki
-
sok z cytryny z 1/2 sztuki
-
natka pietruszki1/2 pęczka
-
sól i pieprz do smaku
-
cukier do smaku
przyrządzanie:
Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, kroimy w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowanym sosem polewamy rybę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














