Przepis dla wielbicieli papryki, cukinii i dorsza.
składniki:
- 300 g mrożonych lub świeżych filetów z dorsza,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cukinia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów z puszki,
- łyżka masła,
- garść listków z bazylii + kilka listków do dekoracji,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka cukru,
- sól morska,
- pieprz,
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina.
przyrządzanie:
Dorsza (rozmrożonego) marynujemy w 2 łyżkach oliwy, roztopionego masła, pieprzu, soli i posiekanej (lepiej: porwanej) bazylii przez pół godziny. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut (na papierze do pieczenia).
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy warzywa przez 10 minut. Następnie wlewamy wino, czekamy aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z puszki. Gdy sos się zagotuje, doprawiamy go solą i pieprzem. Przekładamy do niego upieczonego dorsza. Wszystko dusimy pod przykryciem przez kilka minut.