Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Dorsz w sosie ratatouille

Przepis dla wielbicieli papryki, cukinii i dorsza.

składniki:
- 300 g mrożonych lub świeżych filetów z dorsza, - 1 czerwona papryka, - 1 duża cukinia, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 400 g pomidorów z puszki, - łyżka masła, - garść listków z bazylii + kilka listków do dekoracji, - oliwa z oliwek, - łyżeczka cukru, - sól morska, - pieprz, - 125 ml wytrawnego czerwonego wina.

przyrządzanie:

Dorsza (rozmrożonego) marynujemy w 2 łyżkach oliwy, roztopionego masła, pieprzu, soli i posiekanej (lepiej: porwanej) bazylii przez pół godziny. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut (na papierze do pieczenia).

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy warzywa przez 10 minut. Następnie wlewamy wino, czekamy aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z puszki. Gdy sos się zagotuje, doprawiamy go solą i pieprzem. Przekładamy do niego upieczonego dorsza. Wszystko dusimy pod przykryciem przez kilka minut.