Twoja pociecha nie przepada za rybą? W takiej postaci z pewnością zje ją ze smakiem. Złota rybka w chrupiącej panierce. Pycha!
składniki:
- 4 filety z dorsza lub innej ryby
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- mąka
- jajko
przyrządzanie:
Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. solimy i pieprzymy z każdej strony oraz polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy panierkę. Do blendera lub melaksera wsypujemy płatki, bułkę tartą, starty na drobnej tarce ser, paprykę oraz wrzucamy 2 obrane ząbki czosnku i natkę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Rybę dokładnie otaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Na końcu obtaczamy ją bardzo dokładnie w powstałej panierce.
Filety smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor.