Ten przepis kulinarny polecamy na wszystkie okazje i każdą porę dnia! Pyszne kawałki kurczaka w cieście. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Proponujemy podawać z kaszą grayczaną i sosem pieczeniowym oraz surówką.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 łyżki przyprawy typu vegeta
- szczypta pieprzu
- jedno jajko
- pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pociąć w szerokie ok. 1,5 plastry. Plastry naciąć następnie do połowy długości, tak by tworzyły literkę V. Mięso ułożyć w pojemniku i zasypać mieszanką vegety i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki na ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jajko ubić tak jak na omlet, dodać mąkę i wodę, wymieszać. Ciasto winno być gęste, podobne konsystencją do ciasta naleśnikowego.
Rozgrzać olej na patelni. Wyjąć mięso z lodówki i moczyć w cieście, a następnie kłaść na rozgrzanym oleju i piec na zloty kolor. „Żabie udka” po wyjęciu z patelni kłaść na ręczniku papierowym do odsączenia. Podawać na gorąco z surówką i kaszą gryczaną z sosem pieczeniowym.