Pyszne, drożdżowe rogaliki z marmoladą, które niejednemu kojarzą się z dzieciństwem. Już teraz możesz je robić dla swojej rodziny. No, bo kto nie kocha słodkich, domowych wypieków ;)
liczba porcji: około 50 rogalików
składniki:
- 50 g drożdży (pół kostki)
- szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
- mąka ok 1 kg
- 5,5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- słoiczek marmolady (smak dowolny)
- jajko do posmarowania rogalików
przyrządzanie:
- Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek.
- W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru.
- Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy zaczyn widocznie wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i łączymy je drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W momencie, w którym ciasto podwoi swoją objętość podsypujemy stolnicę mąką (pamiętajcie, żeby nie używać za dużo maki) i wyrabiamy.
- Rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 części, każdy z nich cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które kładziemy marmoladę i zaczynając od dłuższego boku zawijamy rogalik.
- Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiamy na około 15 minut, aby ciasto lekko się napuszyło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.
- Można ozdobić cukrem pudrem.