Delikatne, ale bardzo aromatyczne ciasto drożdżowe. Sprawdzi się idealnie z kubkiem gorącej herbaty. Sprawdźcie przepis!

składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- oraz: 1 jajko (do posmarowania)
składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
Mąkę połączyć z drożdżami.
Dodać reszte skłądników i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Wyrabiać.
Przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki wyrobić palcami, aż przyjmą formę okruchów.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, włożyć keksówki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na. pół godziny. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.