Pyszne, proste, najlepsze. Takie ciasta uwielbiamy. Dzisiaj główną rolę odgrywają truskawki.
składniki:
500 g truskawek
40 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
10 dag masła
3/4 szklanki mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżeczka soli
NA KRUSZONKĘ:
10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag roztopionego masła
przyrządzanie:
- Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy. Dodajemy 4 łyżki mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie trwać około 10 minut.
- Pozostałe mleko łączymy z masłem, cukrem. Podgrzewamy i czekamy, aż się rozpuści. Całość przestudzamy.
- Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło i cukier oraz mleko. Następnie powoli wyrośnięte drożdże, żółtka. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na 15 minut.
- Po tym czasie przekładamy do formy.
- Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
- Teraz robimy kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Układamy je na cieście.
- Teraz posypujemy ciasto kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.