Pyszne domowe drożdżówki idealne na śniadanie czy przekąskę.
składniki:
- 25 dag świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 500 g zmielonego sera
- żółtko
- cukier waniliowy
przyrządzanie:
- Drożdże z odrobiną cukru rozpuść w 1/4 szklanki mleka i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj lekko podgrzane mleko oraz szczyptę soli. Następnie dodaj 2 żółtka. Wymieszaj masę i zaczyn drożdżowy.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ugniatając. W tym czasie przygotuj nadzienie, dodając do utartego sera cukier waniliowy oraz żółtko.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, posmaruj masą serową. Dwa boki nałóż na siebie tak, by powstały 3 równe części. Następnie pokrój ciasto na 5 cm paski. Weź jeden z końców i obróć o 180 stopni względem środka drożdżówki.
- Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem i wstaw na 15- 20 minut do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika.