Mielona, duszona wołowina z papryką, fasolą i mnóstwem dodatków. Sycące danie.
składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- cukier
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g boczku
- oliwa
- sól pieprz
- chilli w proszku
- 1 łyżka oregano
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
przyrządzanie:
- Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a cebulę posiekaj drobno.
- Na zimną patelnię wrzuć boczek i ustaw średnią moc palnika. Następnie dolej łyżkę oliwy i wysmaż na miękkie skwarki.
- Gdy boczek wytopi trochę tłuszczu dodaj cebulę i całość smaż 3 minuty.
- Następnie przełóż na talerz, ale pozostaw tłuszcz na patelni. Ponownie rozgrzej patelnię, ale tym razem bardzo mocno i wrzuć mięso mielone. Smaż 5 minut.
- Po tym czasie dodaj z powrotem boczek z cebulą i posiekany drobno czosnek. Dopraw oregano, kminem rzymskim, chili w proszku, solą oraz pieprzem.
- Smaż na mniejszym ogniu ok. 30 sekund, po czym zalej puszką pomidorów. Doprawiamy cukrem dla zrównoważenia smaków i sosem sojowym.
- Dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie podlewaj mięso wodą lub bulionem.
- Po 2 godzinach wrzuć pokrojoną na 2 cm segmenty paprykę. Duś ok. 25 min, aż będzie miękka.
- Na sam koniec czas na całą puszkę czerwonej papryki wraz z zalewą. Duś całość jeszcze 7 minut. Jeśli będzie za rzadkie oprósz nieco mąką pszenną.