Potrzebna będzie do tego jedynie czekolada i woda. Powstanie nam wówczas słynny dwuskładnikowy mus czekoladowy Hestona Blumenthala. Wypróbujecie? Obiecujemy, że warto!
składniki:
- 200 ml wody
- 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- Kilka kostek lodu i odrobina zimnej wody
przyrządzanie:
- Wodę i połamaną w kostki czekoladę wkładamy do garnuszka i roztapiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowujemy dwie miski – jedna ma być większa od drugiej. Do tej większej wkładamy kostki lodu i wlewamy odrobinę zimnej wody, a następnie umieszczamy w niej mniejszą miskę, do której przelewamy roztopioną masę czekoladową.
- Miksujemy mikserem do czasu, aż nasza masa zgęstnieje i nabierze konsystencji bitej śmietany. Podawać od razu po przygotowaniu.