A może olej?
Olej z pestek dyni jest lekkostrawny i bogaty w kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, i w dużych ilościach A, C i D. Dodatkowo jest to bardzo dobre źródło beta-karotenu, potasu, selenu i cynku. Zawarte w nim tłuszcze to w ogromnej przewadze kwasy nienasycone (80%), z czego połowa to wielokrotnie nienasycone. Ten rodzaj kwasów jest niezbędny przy wytwarzaniu witaminy D a także do sprawnego działania układu hormonalnego i budowy ścianek komórkowych.
Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a on sam zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Możemy go używać wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek czy gotowanych warzyw.
Olej ten możemy także wykorzystać jako kosmetyk. Pomoże nam gdy mamy suchą, łuszczącą się czy dojrzałą cerę. W niektórych gabinetach dodawany jest do olejków do masażu, znajdziemy go także w kosmetykach przeciw rozstępom, kremach i peelingach w związku z jego właściwościami nawilżającymi, natłuszczającymi i wygładzającymi.