Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wartości odżywcze dyni

 

Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej witamin zawiera. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, B1, B2, C, PP, oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, a ta z kolei zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok i chroni przed nowotworami.

Dynia – co ciekawe – bogata jest również w białko a przy tym jest niskokaloryczna. W 100 g jest jedynie od 15 (odmiany letnie) do 35 (odmiany zimowe) kcal. Dynia pomoże nam w kuracjach odchudzających dzięki zawartości celulozy, która przyspiesza przemianę materii. Jest też źródłem pektyn i kwasów organicznych. Pomaga przy schorzeniach przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom, ma korzystny wpływ na pracę wątroby) i układu krążenia. Jest polecana jako lekkostrawna i łatwo przyswajalna także dla niemowląt. Można ją wprowadzać już na samym początku rozszerzania diety malucha w związku z tym, że nie wiąże ona tylu azotanów i fosforanów z ziemi jak np. marchew z konwencjonalnych upraw.

Dynia jest uważana za owoc ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Często zalecana jest rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie. Także kobiety w ciąży powinny jeść dynię ze względu na jej właściwości przeciwwymiotne. Dynie wspomagają także nasz układ immunologiczny.

 

gourds-18005_1280

A może pestki?

 

Pestki dyni są coraz bardziej popularne jako dodatek do pieczywa, sałatek i innych potraw. Polecane są szczególnie dla mężczyzn ponieważ zapobiegają rozrostowi i zapaleniu prostaty. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo organicznego, łatwo przyswajalnego cynku (w 1 kilogramie pestek jest aż 130-202 mg tego minerału). Z tego też powodu nasiona te stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.

Pestki dyni to prawie w połowie olej, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie on posiada właściwości, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu i obniżają jego poziom. Pestki mają więc działanie przeciwmiażdżycowe a dodatkowo zawierają lekkostrawne białko, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Od dawna stosowane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.

Pestki dyni pomagają także w pozbyciu się z układu pokarmowego pasożytów, takich jak robaki i tasiemiec. Poleca się je dzieciom w każdych ilościach, ważne jednak by były świeże i nieprzesuszone.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o dyni!