Domowy dżem gruszkowy z wanilią, kardamonem i goździkami. Skutecznie poprawia humor w zimniejsze dni.
składniki:
- 4 kg gruszek
- 500 g cukru
- jedna laska wanilii
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka kardamonu
- 5 goździków
przyrządzanie:
- Gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na drobno.
- Owoce przełożyć do garnka o grubszym dnie i gotować na małym ogniu aż gruszki puszczą soki. Dodać przyprawy, goździki, cukier, sok z cytryny.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem zeskrobać ziarenka i dorzucić wszystko do gruszek.
- Gotować aż gruszki będą miękkie i dżem mocno zgęstnieje.
- Kiedy dżem będzie już miał odpowiednią konsystencję, wyjąć laskę wanilii, usunąć goździki, a następnie przełożyć go do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.