Domowy dżem truskawkowy bez zbędnych dodatków. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
przyrządzanie:
Truskawki za pomocą blendera rozgniatamy, jeśli lubicie większe kawałki w dżemie, to wystarczy kilka obrotów blenderem.
Następnie przełóż truskawki do dużego garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na około 1,5 godziny, tak aby truskawki puściły soki.
Garnek postaw na gazie i całość zagotuj.
Zmniejsz gaz i mieszaj co jakiś czas dżem drewnianą łyżką.
Smaż do czasu, aż uzyskasz gęstą konsystencję. ( około 1 godziny)
Do wyparzonych i osuszonych słoiczków, przełóż dżem i dokładnie zakręć.
Słoiki obróć do góry dnem i przykryj ściereczką lub kocem. Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZĄ Z BLOGA NASZEJ CZYTELNICZKI KUKUŁECZKI.PL >>> KLIK >>> KLIK