Dżem z czerwonych porzeczek to kwintesencja zdrowia i smaku. Jeśli masz owoce to ruszaj do dzieła! Smak jest nieco kwaskowaty, ale w połączeniu z chrupiącą bułką i masłem stanowi ideał!
składniki:
- 2 opakowania żelfixu 2:1
- 1 kg cukru
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 2,5 szklanki soku jabłkowego
przyrządzanie:
- Owoce dokładnie umyj, a następnie usuń z nich szypułki.
- Przygotuj sobie większy garnek z grubym dnem
- Włóż umyte owoce do garnka, wlej sok jabłkowy i wymieszaj z żelfixem.
- Zagotuj, ale mieszaj co chwilę- inaczej owoce się przypalą, a dżem będzie gorzki
- Następnie wsyp cukier.
- Gotuj ciągle mieszając, aż część płynu odparuje i masa lekko zgęstnieje.
- Słoiki wyparz, dokładnie osusz
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.