Ciekawa kombinacja smaków! Gdy się je wszystkie połączy to zapach jest nie do opisania. Oto przepis na dżem jabłkowo- gruszkowy z nutą kardamonu i prawdziwą laską wanilii!
składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 1,5 kg jabłek
- pół kilo cukru
- 2 łyżki kardamonu
- jedna laska wanilii
- sok z połowy cytryny
przyrządzanie:
- Owoce dokładnie umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę
- Przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu aż puszczą soki. Dodać cukier i sok z cytryny, kardamon.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem zeskrobać ziarenka i dodać je do owocowej pulpy.
- Gotować aż jabłka i gruszki rozpadną się zupełnie i dżem zgęstnieje.
- Kiedy dżem będzie już miał odpowiednią konsystencję przełożyć go do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut.