Szybka jak diabli zapiekanka z warzywami i serem. Roboty przy niej niewiele, a warto bo jest tania jak barszcz i pyszna jak niebo w gębie! A ile zapachu robi przy pieczeniu to już sami się przekonacie!
składniki:
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek masła
- 2 pory
- 3 pomidory
- garść szpinaku
- pół cukinii
- 2 jajka
- szklanka startego sera żółtego
przyrządzanie:
- Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, masło w kawałkach i sól do smaku. Wyrobić mikserem na ciasto.
- Wszystkie warzywa umyć i pokroić w plasterki
- Szpinak oczyścić i opłukać.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem i piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 200 st.
- Warzywa wymieszać z jajkami i doprawić pieprzem i gałką. Wyłożyć na ciasto i piec kolejne 20 minut, ale już w temperaturze 180 stopni, po tym czasie wysypać na wierzch ser żółty i zapiekać jeszcze 10 minut.