Szybki przepis na gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjna receptura gwarancją smaku i aromatu!
składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 gram pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek
przyrządzanie:
- Pieczarki oczyścić i podsmażyć na maśle.
- Kaszę ugotuj
- Oddziel liście kapusty i sparz je we wrzątku, po 1 minucie odcedź. Odłóż 3 największe na bok.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy grzyby, dodajemy mięso.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy całość do kaszy i łączymy z 1 ubitym jajkiem.
- Na każdy liść nakładamy około 3 łyżki farszu i zawijamy do środka brzegi kapusty, po czym całość zwijamy w rulonik.
- Na dno garnka kładziemy 3 liście kapusty i układamy na nich delikatnie gołąbki (miejscem łączenia do dołu).
- Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy luźnymi liśćmi kapusty i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
- Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym.