Pierniczki to jeden z wielu świątecznych przysmaków, które warto przygotować wcześniej, chociaż nie dajemy gwarancji, że nie zostaną zjedzone przed świętami.
składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 150 g prawdziwego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
przyrządzanie:
- W rondelku roztapiam miód i masło.
- Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę.
- Do suchych składników dolewam masło i miód, wbijam jajko.
- Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki.
- Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty.
- Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut.
- Przestudzone pierniczki dekoruję lukrem lub posypuję cukrem pudrem.