Znane w Meksyku, ale i chętnie zajadane w Hiszpanii. Wbrew pozorom wcale nie są trudne w przygotowaniu. Dziś przepis na empanadas z tuńczykiem. Pokochacie ten przepis!
składniki:
na ciasto:
- 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła)
- 75 g białego wina
- 300 g wody
- 300 g mąki pszennej
- sól
na farsz:
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
- smalec lub olej do smażenia
przyrządzanie:
- W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę, ale nie pozwól, aby płyny się zagotowały. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj ręką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła. Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.
- Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5-10 min.). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.