
Jest kilka roślin, które zaliczamy do gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola
Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.
Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej
Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.
Jest niskokaloryczna – 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.
Aha – endywia belgijska to nic innego jak… cykoria.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













