Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Europejski Festiwal Smaku – już od 4 września!

To już 6. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku nad którą portal PalceLizac.pl objął patronat. Jego główną gwiazdą będzie legendarny zespół Omega, który wystąpi z orkiestrą symfoniczną. Zagrają koncert dla wolności. Druga gwiazda to Shantel Bucovina Club Orchestra – ich przebój Disko Partizani to hit muzyki bałkańskiej. Do tego super koncerty: Voo Voo z orkiestrą strażacką, Kayah & Transoriental Orchestra oraz Sztywny Pal Azji – autorzy top wszechczasów Radiowej Trójki 2014 (Wieża Radości Wieża Samotności). Specjalny koncert dla nieistniejącego Teatru na wodzie Rusałka zagra krakowski zespół Chluba. Duża Scena Koncertowa znajduje się na terenie zabytkowego Browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej 15.

 

APS_0303i

 

Europejski Festiwal Smaku to projekt interdyscyplinarny, łączący wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, kinem, teatrem i poezją. W tym roku zmieniliśmy formułę w kierunku nowoczesnego festiwalu miejskiego typu Taste of London. Do legendy przeszły koncerty gwiazd na placu farnym. Stanisław Soyka, Dagadana, Haydamaky, Boban & Marko Marković Orchestra (znana z filmów „Underground” i „Arizona Dream”, Stan Borys (benefis 50 lecia i urodziny), Fanfary Transylwanii, Czesław Śpiewa, czy też ubiegłoroczni goście Kal Band oraz Balkanika – pokochali nasz festiwal.

Wpisujemy go w filozofię „Lubelskie smakuj życie”, po raz trzeci pokazujemy, że nasz region jest Prowansją Wschodu. – Jedzenie jest częścią kultury. 3 lata temu zdecydowaliśmy się na współpracę z tym festiwalem. Bo to bardzo ciekawy i przemyślany projekt, realizowany przez świetnych i kompetentnych ludzi z pasją, a lubelszczyzna ma realną szansę by stać się Prowansją Wschodu – mówi Paweł Potoroczyn, dyrektor IAM.

 

Jedna idea, 4 miejsca

 

5 dotychczasowych edycji festiwalu odbyło się na Starym Mieście w Lublinie.

W tym roku organizatorzy chcą odkrywać i inspirować się energią miasta płynącą z siedmiu wieków historii w ważnych kulturowo miejscach.

Stąd cztery lokalizacje: Stare Miasto, Browar Perła, Most Kultury oraz nowoczesne Centrum Wystawiennicze Galeria Gala.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o Europejskim Festiwalu Smaku!