Falafel to przysmak na całym świecie. U nas wersja dla wegetarian.
składniki:
- 300 g ciecierzycy
- cebula
- czosnek
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
przyrządzanie:
Cieciorkę umyj pod zimna woda, a następnie zalej wodą i zostaw w garnku na całą noc. Dzięki tej czynności będzie szybciej gotowa.
W następnym dniu podgotuj cieciorkę przez około 20 minut. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie pokrój na drobno cebule, czosnek. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. W misce wymieszaj razem: cieciorkę, warzywa pokrojone w drobny mak, pietruszkę zieloną, wszystkie przyprawy. Wszystko razem zmiel w maszynce. Do papki dodaj kilka łyżek zimnej wody i odstaw na 30 minutek.
Po tym czasie z masy formuj kuleczki, wielkości dużego orzecha włoskiego i smaż na oleju około 4 minut.
Falafelki są gotowe, idealnie smakują z ulubionymi sosami.