Tradycyjna receptura na falafel. Przysmak, któremu trudno się oprzeć, gdy choć raz się go wypróbuje. Jeśli lubisz przepisy z ciecierzycą, koniecznie sprawdź właśnie ten!
składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru z proszku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
przyrządzanie:
- Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc (wtedy ugotuje się szybciej i będzie bardziej ”maślana”)
- Następnego dnia odlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, czosnek, szczyptę sody i gotujemy około 1 godziny.
- Pod sam koniec dodajemy sól.
- Odcedzamy. Do masy dodajemy wszystkie wymienione przyprawy, plus sok z cytryny i traktujemy masę praską do ziemniaków. Ma powstać gęsta pulpa. Dosypujemy poszatkowaną zieleninę. Doprawiamy raz jeszcze, jeśli nam nie smakuje.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Smażymy na oleju na złocisty kolor.
- Podajemy w towarzystwie sosów, chlebka pita.