Jeżeli lubicie tradycyjnego falafla, koniecznie wypróbujcie jego wersję wykonaną z bobu! Jest równie smaczny, aromatyczny i zdrowy!
składniki:
400 g bobu
• 3 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki
• 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1,5 łyżeczki kminu
• 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
• sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
• 4 czubate łyżki mąki
• olej do smażenia
• kasza kukurydziana do obtoczenia
przyrządzanie:
- Bób gotujemy, obieramy i blendujemy.
2. Do melaksera wkładamy papkę z bobu, obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, mieloną kolendrę, pieprz i rozdrabniamy na niezbyt jednorodną masę.
3. Masę przekładamy do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w kaszy kukurydzianej i smażę.