Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Fale Dunaju z wiśniami

Pyszne ciasto z sosem budyniowym z dodatkiem wiśni

czas: 30 minut +30 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
250 g masła
250 g cukru
6 jajek
400 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 czubate łyżki kakao
30 dag drylowanych wiśni

Krem:
400 ml mleka 
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
250 g masła
2 łyżki nalewki wiśniowej
kakao do posypania


przyrządzanie:

Masło ucierać z cukrem, kolejno wbijać jajka.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blasze wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posypać wiśniami, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować krem: budyń ugotować wg wskazówek na torebce z nieco mniejszej niż tam wskazno ilości mleka. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na na jasną, puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawać po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wiśniówki. Ucierać do momentu aż krem będzie gładki. Posmarować nim nieco ostygnięte ciasto. Wierzch posypać kakao. Podawać po schłodzeniu w lodówce.